Otpadijada, prvo natjecanje u odvajanju otpada!

“Odvajaj otpad vješto, i pobijedit će tvoje mjesto” – slogan je pod kojim je 01. ožujka startala Otpadijada, prvo natjecanje u odvajanju otpada, i trajat će do 30. travnja 2023.

Cilj ovog projekta je podizanje svijesti i promicanja važnosti odgovornog i pravilnog postupanja s otpadom, a provodi ga Usluga Poreč u suradnji s Gradom Porečom i općinama Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada i Vrsar.
 


Pozivamo stoga sve mještane Općine Sv. Lovreč da sudjeluju na Otpadijadi na način da pažljivo i odgovorno odvajaju otpad u svojim domaćinstvima, što bi nam svima, naravno, trebala biti i redovna praksa. A ovog puta dodatno nas motivira mogućnost pobjede na Otpadijadi zbog spoznaje da pobjednik, ali i svi koji sudjeluju, aktivno utječu na očuvanje okoliša, smanjenju utjecaja globalnog zatopljenja i stvaranju bolje i čišće budućnosti za nove generacije. Ujedno, općina /grad koje pobijedi na natjecanju osvojit će eko akciju sakupljanja glomaznog ili neke druge vrste otpada, dok će načelnik ili gradonačelnik dobiti pehar od recikliranog materijala. Svi sudionici, bez obzira na osvojeno mjesto, dobit će bio vrećice za sakupljanje zelenog otpada kako bi još jeftinije i lakše odvajali otpad. No najvažnije je da će pobjednički tim predstaviti svoje mjesto (općinu) u najboljem svjetlu, omogućiti djeci život u čišćem okruženju i naučiti pravilno odvajati otpad. Na ovaj način priroda neće biti opterećena, a svojim djelovanjem građani će osigurati čišći okoliš i zdravije okruženje koje svi poštuju i čuvaju.

Pobjednik Otpadijade određivat će se prema mjerenjima koja će pokazati koliko se povećao udio reciklabilnog otpada u odnosu na miješani. Nakon mjesec dana Usluga Poreč d.o.o. će objaviti izvještaj o udjelima odvojenog otpada, na potom svi imaju novu priliku popraviti rezultate te povećati postotak odvajanja otpada s ciljem osvajanja prvog mjesta.

Najpoznatije svjetsko natjecanje, Olimpijada, poslužilo je kao inspiracija za nastanak, uskoro najpoznatijeg natjecanja u odvajanju otpada, Otpadijade! Otpadijada ima i prije svega edukativan karakter, pa će tako, primjerice, tijekom natjecanja svi sudionici naučiti da kućanstva koja koriste spremnik miješanog otpada od 60 litara mogu uštedjeti 300 kuna, a oni koji koriste spremnike od 120 litara čak 600 kuna godišnje.

Stoga priključimo se svi ovom odličnom natjecanju i odvajajmo otpad za svoje mjesto najbolje što možemo!


<<< Povratak